Sosyal Medya

Makale

Çin Seddi’nden ülkemize doğru bakarken

Pekin Kitap Fuarı’nın bu seneki onur konuÄŸu Türkiye. Kültür ve Turizm Bakanlığımızın ‘Tüm renkleriyle Türkiye’ anabaÅŸlığında çıkış yaptığından bu yana dünya edebiyatı ve dilleriyle geçtiÄŸi temas atakları, bu yıl Çin Seddi’ne dayandı. 

Mao sonrası dünyaya kapalı duvarlarını, aÅŸamalarla kaldırma giriÅŸimindeki Çin’le nice gri kızıl günlerden sonra karşılaÅŸmak çarpıcıydı cidden. New York, Londra, Bonn, Paris, Ä°stanbul gibi dünya kentleriyle pekala baÅŸedebilecek devasa bir kavÅŸak olarak Pekin... Uykulu ve somurtkan bir devdir önyargısıyla Çin, ticari ve diplomasi ataklarıyla dünya gündeminde bugün.

1417’de inÅŸa edilmiÅŸ Tiananmen Meydanı’nda hala Mao resimleri sallanadursun ve baÅŸta parlamento ve üniversite binaları da dahil sivil hemen her yerde kendini hissettiren asker ve ordu hakimiyetine raÄŸmen... Dünya markalarının rengarenk neon ışıklarıyla içeriden küreselleÅŸtirdiÄŸi Pekin izlenimimin, deÄŸiÅŸime dair öncüleriyse sokaktaki kadınlar. Gri veya uçuk mavi bol tunik/pantolonları ve küçük ayaklarındaki tokyolarıyla ezberlediÄŸimiz eski Çin kadını fotoÄŸrafının yerinde yeller esiyor. “Ä°stek, eÅŸitliÄŸin yerini aldı yeni nesilde” diyor Prof. Juisang Hanım. Bakalım dünyanın bu en eski sakinleri, dünyanın bu en eski alfabesiyle, ÅŸimdilerde karşı karşıya oldukları bu yeni küresel akını, inÅŸa edecekleri hangi sedle durduracaklar... Veya soruyu daha radikal soracak olursak, durdurmaları mı yoksa bir ÅŸekilde içinden geçmeleri mi gerekiyor?

***

Kültür ve Turizm Bakanlığımızın Pekin Kitap Fuarı için hazırlayıp sunduÄŸu “Çin’den Görünen Osmanlı” adlı fotoÄŸraf sergisinde ünlü düÅŸünür ve reformcu Kang You Wei’in 1908’de Ä°stanbul’u ziyareti sırasında kaleme aldığı gözlemlerini, çektiÄŸi resimleri seyretme fırsatımız oldu. Wei, Ä°stanbul seyahati esnasında hem ÅŸehrin çok kültürlü yapısı, hem de meÅŸrutiyet yolunda verilen hak ve hürriyetler çabasından çok etkilenmiÅŸ. Dönemin imparatoru Guang Xu’ya meÅŸruti (halk seçimine dayalı parlamenter sisteme dair) yapıya geçilmesi ÅŸeklinde bir teklifler raporu sunmuÅŸ... Konfüçyüs’ü yeniden yorumlayarak zamana dair dönüÅŸümleri doÄŸru ve dünya tecrübelerinden kopmayarak okumanın gerekliliÄŸini savunmuÅŸ... Türklerle Çinlilerin tarihi ve coÄŸrafi yakınlığından aldığı ilhamla, Çin Seddinin çeperinden dünyaya çıkmayı teklif etmiÅŸ 100 yıl önce...

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.